Hopp til hovedinnhold
Sist oppdatert 12.04.2024
Vedlikehold

Hvordan vaske en bil med keramisk lakkforsegling

Vask Ditec-behandlet bil på riktig måte for å bevare glansen og beskytte lakken mot skader.

Stein Kjetil Holvik Ditec® Norge

Hvor ofte skal du vaske bilen?

Bilen går gjennom mye, og spesielt om vinteren utsettes den for snø, veisalt og tjære. Det gjør bilen sårbar for slitasje og mot rust, hvor piggdekk også river opp partikler fra veien som kan skade bilen. For å unngå blant annet rust bør du dermed vaske bilen jamnt og trutt. Så hvor ofte du skal vaske bilen, avhenger selvsagt av hvor mye du kjører, men som hovedregel bør det i stor grad holde med en til to ganger i måneden.

Skumvask som forvask

Forvasken er den viktigste forutsetningen for en skånsom bilvask. Målet er å kvitte seg med løse partikler før du vasker med berøring. Dersom du vasker hyppig, kommer du gjennom store deler av året med bare skumvask som forvask. Om du ikke vasker bilen like hyppig, og eller om den er sterkt tilsmusset, må du starte med avfetting. For bruksanvisning på mer detaljer beskrivelser av produktet kan du se her.

Rengjøring av felgene

Vi starter i rett prosedyre med felgene først. Disse må ikke glemmes! Her sitter gjerne mye skitt og den sitter godt. Dermed er det ekstra greit å bruke gode midler. Spray på Ditec Wheel Cleaner i et tynt slør slik at det produktet får virke. Dette er en rask og effektiv rens av smuss og bremsestøv. Når denne har virket i noen minutter, så skyller du av såpen med rent vann etter vask.

Først avfetting, og deretter finvask av bilen

Spray bilen din med avfetting og la avfettingen virke i noen minutter. Her er det viktig at du ikke lar avfettingen tørke på bilen, da dette er en sterk kjemikalie. Avfettingen anbefaler vi å bruke nederst på bilen før du legger på Ditec sin supervask som løser sanden og støvet fra lakken. Spyl deretter bilen med høytrykksspyler, hvor du starter nede og beveger deg oppover på bilen. Avfetting skal alltid gjøres før du begynner på finvask av bilen. Vi anbefaler Ditec Miljøavfetting.

Fyll en bøtte med vann og hell oppi Ditec Ceramic Shampoo. Denne rengjør og beskytter lakken, samtidig som den gir dybde og glans. Bruk en god svamp og skyll den i bøtta med vann. En god anbefaling er å vaske de flate delene fordi det er der det er minst skit. Deretter vasker du taket, og beveger deg nedover på bilen. Vi anbefaler å bruke Ceramic Quick Coating som skal sprayes på mens bilen fortsatt er våt. Til slutt skyller du bilen med rent vann ved bruk av høytrykkspyler.

Tørk bilen skikkelig

Så er det over på det viktigste. Nemlig å tørke bilen godt. Uansett om du skal videre til polering eller anser deg som ferdig, er det lurt å sette av litt ekstra tid til å tørke godt av bilen etter vask (pusseskinn eller mikrofiber). Det er flere grunner til at du må være grundig når du tørker bilen, og som kan lage ringer i lakken:

  • Det kan ligge igjen såperester, selv om du skyllet bilen med rent vann
  • Det kan være surt vann, altså vann som inneholder kalk
  • Og det kan være sollys som

Vi anbefaler å bruke syntetisk pusseskinn til å tørke bilen, da det er det mest skånnsomme. Trekk vannet av bilen, så får du mer igjen for arbeidet du har lagt i selve vasken!